Erklæring om urbane uavhengighet: byer som overtar sine egne skjebner

Wikipedia Commons
Del denne historien!

Mandag, november 7, 2016, lagde jeg det jeg trodde var de endelige redigeringene av manuskriptet til min siste bok, Den nye urbane krisen, og sendte den til forlaget mitt. Dagen etter inviterte min kone og jeg de amerikanske vennene våre til å komme til huset vårt i Toronto for å feire det vi alle var, men det var sikkert at Hillary Clintons valg ble valgt. Vi trakk ut alle stoppene. Vi hengte opp rød, hvit og blå bunting, og kledde babyen vår og valpen vår til å matche. Min kones søstre forsynte oss med livsstiler av Clinton og Donald Trump, som de bokstavelig talt hadde "mulet" over grensen fra Detroit-forstedene. 6 pm, da meningsmålingene begynte å stenge, skrudde vi på TV-en for å se på de tidlige returene. Av 8: 30 hadde partiet kommet til et brak. Jeg tilbrakte resten av natten limt på Twitter; Jeg merket knapt engang da den siste av gjestene våre dro.

Min kone og jeg, som så mange amerikanere, våknet neste morgen i sjokk. Så sa hun noe som satte meg i fokus igjen: "Så forferdelig som vi føler, kan du forestille deg hva tilbakeslaget ville vært hvis valget hadde gått den andre veien?"

Trumps utenkelige seier, innså jeg, var den tilbakeslaget. Og så følelsesmessig uforberedt på det jeg var, intellektuelt, var jeg ikke så overrasket.

Skillene som drev ham til vervet var temaet i boken min. Og jeg hadde allerede levd gjennom noe ganske sånn før, i Toronto, hvor jeg flyttet i 2007 for å lede et nytt institutt for velstand i byen. Jeg hadde lenge beundret byen for dets progressive merke av urbanisme. Den anerkjente urbanisten Jane Jacobs flyttet til Toronto i 1968 og vokste til å elske den. Den engelske skuespilleren Peter Ustinov kalte Toronto en gang “New York drevet av sveitserne.” Og likevel i 2010 ble denne bastionen av progressivisme valgt som dysfunksjonell og retrogradert en politiker som Rob Ford - mest kjent i Amerika for å bli fanget røyksprekk - som ordfører . "Hvis Ford kunne velges i Toronto," sa jeg på den tiden, "Da vil mer og verre følge."

Ford døde av kreft i mars 2016, åtte måneder før den sjokkerende novemberkvelden. Men som USAs nye president, var han et produkt av våre fordypende geografiske rift. Toronto - som New York, London, San Francisco, Washington, Boston og andre flotte byer - er virkelig en historie om to byer. Etter hvert som middelklassen har gått ned, har den brutt opp i et lite sett med fordelaktige nabolag i og rundt den urbane kjernen og langs de viktigste t-bane- og transittlinjene, der velstående innbyggere jobber innen bank, underholdning og media, journalistikk, akademia og kunst— menneskene jeg har kalt den "kreative klassen." Den første byen er omgitt av en mye større og mer spredt andre by som består av relativt vanskeligstilte nabolag, som ligger langt fra byens sentrum i annekterte forsteder, der den hardt pressede småbedriften eiere, fabrikkarbeidere, håndverkere og drosjesjåfører, et stort antall av dem innvandrere, som utgjør "Ford Nation", lever fortsatt. Mange følte at Toronto suksess passerte dem og at Torontos første by “urbane eliter” så ned på dem.

Det var det samme igjen med Trump. For alle argumentene om de relative effektene som James Comey, russiske internett-troll, latent misogyni og rasespenninger, og Clintons e-postmeldinger og talepenger hadde på valget, forteller valgkartene som Trump elsker å vise besøkende til det ovale kontor, historien av et land som er skarpt delt langs romlige linjer. Clintons seiersmargin i de mest folkerike, velstående og progressive blå bykystsentrene var overveldende, og deres store størrelse ga henne en avgjørende fordel i den folkelige avstemningen. Men Trump vant overalt ellers - i de mindre, sliter regionene i Solbeltet og Rustbeltet, nødstedte forsteder, forsteder og landlige områder - for å oppnå en smal seier i Electoral College.

Min kones ord fikk meg til å innse noe annet også: Så disenfranchised og håpløst som Trumps valg hadde fått oss til å føle, hadde hans velgere følt på samme måte i lang tid. Mens Trumps seier delvis var en konsekvens av en stillestående økonomi og økende økonomisk angst, var den enda mer resultatet av økende harme mot de mer åpne og "permissive" liberale verdiene overfor kvinner, minoriteter, innvandrere og det homofile og lesbiske samfunnet som er karakteristisk for landets mest velstående byregioner.

Les hele historien her ...

Abonner!
Varsle om
gjest

0 Kommentar
Inline tilbakemeldinger
Se alle kommentarer